2015. jan 02.

A pinabubusok magyar találmányt használnak

írta: dreamtravel
A pinabubusok magyar találmányt használnak

A magyar politikusok ma még mindig simán lehallgathatók akárki által, de a pinabubusok már nem. Nekik van már annyi eszük, hogy titkosítják telefonjukat, ha szeretőjükkel akarnak beszélni. - legalábbis ez derül ki az egyik cég most közreadott információiból.

Noha a WikiLeaks korábban már közölte, hogy az iPhone, Blackberry és Windows Phone készülékek lehallgathatók, a magyar parlamenti képviselők jelentős része ezeket használja. Eközben tele a sajtó, hogy ”ma Magyarországot külső támadások érik”, ezt legutóbb Rogán Antal nyilatkozta, amikor országvédelmi akciótervéről beszélt. Sőt, egyszer maga a miniszterelnök, Orbán Viktor is azt nyilatkozta, hogy a fontos dolgokat nem telefonon intézi, hanem „odabattyogok ahhoz, akivel beszélnivalóm van, vagy megkérem, hogy jöjjön el hozzám”.   Persze nem csak a magyar politikusok vannak veszélyben, korábban attól volt hangos a sajtó, hogy az amerikaiak lehallgatták Angela Merkelt, a németek meg Hillary Clintont, hanem hivatali utódját, John Kerry amerikai külügyminisztert.  Izvesztyija orosz napilap arról számolt be már 2013-ban, hogy jobb, ha visszatérünk a klasszikus írógépünkhöz, ha azt akarjuk, hogy biztonságban legyenek azok az információk, amelyeket közölni szeretnénk másokkal, hiszen az előbb említett telefonok segítségével, azok tulajdonosa tudta nélkül lehet fotókat készíteni,a beszélgetéseket le lehet hallgatni. Így a politikusoknak sem ajánlatos ezeken fontos információkat megosztani egymással. 

vagina.PNG

Gyakran a telefon buktatja le a szeretőt

 

A katonáknak már bejött

A világ számos országában katonák, kormányzati szervek, médiacégek, pénzintézetek is használják már a magyar találmányt. 2015-ben azonban a céges vásárlások mellett, a magánszemélyek érdeklődése segítheti növelni a hazai piacot. Rókás Bence, a Secpone Europe Kft vezetője elmondta: a Secfone néven működő rendszert elsőként az indonéz hadsereg rendelte meg, s használja évek óta 700 bázis közötti kommunikáció titkosítására. A cégcsoport titkosítási rendszerei iránt a Snowden-botrány kitörése óta drasztikusan megugrott a kereslet, a 2014-es növekedést jövőre újabb nagyívű fejlődés követheti. Mint mondta: a világ rendelésállományának 70 százaléka kormányzati, katonai jellegű. De konkrét neveket és országokat nem nevezhet meg, hiszen kevés kivételtől eltekintve minden ügyfél titoktartási nyilatkozatot írat alá vásárláskor.

A pinabubusokból nem csinálnak erkölcsi kérdést

Mint azt a magyarországi kommunikációért felelős szakember elmondta: A rendszer alapjául szolgáló technológiát még jóval az Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrány kitörése előtt, 2003-ban szabadalmaztatta a néhány évvel korábban még informatikatanárként dolgozó Zelenák János és két kollégája. A rendszer 2008 óta vásárolható meg, ám akkor csak katonai célokra szánták. Az Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrány azonban felkeltette sokak érdeklődését a rendszer iránt. 2013-ban elkezdett nőni a céges és magán megrendelők száma is. Első számú piacukon Németországban, olyan nagy médiacégek rendelték meg a Secfone rendszert, amelyek maguk is az információs piac "lehalászásából" élnek. E mellett, komoly piaccal rendelkeznek Szlovéniában, Macedónia, Svájcban is, ahol külön fejlesztő és kereskedelmi központokat is működtetnek. Ugyanakkor Magyarországon egyre több a magánfelhasználó is. Idén karácsony előtt annyira megnőtt az ilyen eszközök iránt a kereslet, hogy az eddigi online értékesítés mellett, az egyik áruházban külön boltot is nyitottak a lehallgathatatlan telefonos eszközök értékesítésére. Elsősorban üzletemberek, ügyvédek tulajdonában van már ilyen szerkezet. Ugyanakkor az ünnepek közeledtével sok olyan megkeresés is érkezett a céghez, amelyek nem az üzleti beszélgetéseket szeretnék megvédeni az illetéktelenektől, hanem magánéletüket akarják titokban tartani. Több olyan magyar állampolgárnak van már ilyen telefonja, aki csak azért vásárolta meg a szolgáltatást, hogy szeretőjével úgy tudjon beszélni, hogy azt a felesége által megbízott magánnyomozók ne tudják lehallgatni. A cég természetesen az ilyen ügyfeleket is kiszolgálja. Mint azt a kommunikációért felelős szakember elmondta: az erkölcsi szempontokat az értékesítés folyamatában nem vehetnek figyelembe, ugyanakkor a technológia jellegéből adódóan minden civil ügyfélnek alá kell írnia egy hosszú nyilatkozatot, amelyben többek közt azt is vállalja, hogy nem használja a megoldást törvénybe ütköző cselekedetek végrehajtására. Amennyiben ezt az ügyfél mégis megszegi, hatósági megkeresés esetén a Secfone kitilthatja a szolgáltatásból. 

Csak a telefon költsége hat hervasztólag rájuk

Arról a cég nem számolt be, hogy hány pinabubus vett már ilyen telefont. Ugyanakkor biztos van rá kereslet, főként akkor, ha figyelembe vesszük a Durex óvszergyártó cég korábbi kutatását, amely szerint:Ötből egy magyar férfi megcsalja párját.  20 százalékuk állítja, hogy egyszerre több szexuális partnere van. Ez a szám meghaladja a francia (12 százalék), a spanyol (11 százalék), illetve a brit (8 százalék) átlagot. Ők lehetnek azok, akiknek nagyon sokba kerülhet, ha lebuknak. Igaz, nekik már több titkos telefon beszerzése is  komoly terheket jelenthet a pénztárcára. A kérdés az, hogy mindez mennyire hat hervasztólag rájuk, főként akkor ha figyelembe vesszük, hogy a magyar átlag pinabubus jóval kevesebbet keres, mint francia, spanyol, vagy brit kollégája.

Akik tesznek arra, hogy lebuknak e vagy sem

Hogy az átlag politikus, aki egyben a hűségszinonimája, mennyire lesz vevő egy ilyen telefonra, azt is borítékolni lehet.  Semennyire, jó példa mondjuk Kovács László külügyminiszter, aki úgy mutatta be szeretőjét külföldi eseményeken, mint a feleségét- Ő aztán nem igazán adott a látszatra, pedig igazi felesége itthon várta őt. Gyurcsánynak sem kell titkos telefon. Ő nem azzal váltott ki felháborodást, hogy másodszor nősült, hanem elhíresült mondásával, miszerint „egy idő után a férfi lecseréli öregecskedő feleségét“.  A másik oldalon pedig ott van például Deutsch-Für Tamás, akinek afférjai miatt, nem tört derékba karrierje, pedig neki házasságon kívüli gyermeke is született, méghozzá a titkárnőjétől. 

Szólj hozzá

mobiltelefon titkos secfone